Dilluns, 24 de Juny del 2024

Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Noticies / Commemoració del Dia Nacional de l'Exili i la Deportació

Commemoració del Dia Nacional de l'Exili i la Deportació

El proper dilluns 25 de març, l'Ajuntament ha organitzat una conferència amb l'Assumpta Montellà, historiadora i escriptora, a la sala multifuncional.

Per tal de commemorar el dia Nacional de l'Exili i la Deportació (5 de febrer), l'Ajuntament de Bell-lloc d'Urgell ha organitzat una conferència amb l'Assumpta Montellà (historiadora i escriptora).

L'Assumpta Montellà ens explicarà com enmig de la derrota en la Guerra Espanyola, el gener del 1939, fugiren d'Espanya i Catalunya 476.000 persones cap a la Catalunya Nord en territori francès.

Dones, homes, criatures, tropes de l'exèrcit republicà en plena retirada, que fugien del franquisme i la seua brutal repressió. Entre aquestes persones hi havia també part de Bell-lloquins i Bell-lloquines, que tingueren que deixar-ho tot i fugir a buscar exili i refugi a un altre país, en aquest cas el francès.

La majoria d'aquestes persones foren tancades al camp de concentració de la platja d'Argelers en unes condicions més que extremes.

Set, gana, fred, condicions més que inhumanes és el que hagueren de patir totes aquestes persones.

L'Assumpta Montellà, ens relatarà el proper 25 de març a la Sala Multifuncional de Bell-lloc d'Urgell, com de dur fou aquest l'exili de l'any 1939 per a tantes persones que hagueren de creuar la frontera entre les quals hi havia part de Bell-lloquins i Bell-lloquines, algunes persones pogueren tornar al cap de molts anys als seus pobles, per desgràcia d’altres moriren pel camí o a l’exili i d’altres entre les quals hi havia dos Bell-lloquins foren deportats a camps de concentració nazis alemanys on foren assassinades.

Veure cartell de la jornada