Dilluns, 22 de Abril del 2024 25º max. / 7º min.

Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Noticies / L’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell prova l'ús de l'àcid acètic, un producte natural no tòxic, utilitzat en agricultura ecològica

L’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell prova l'ús de l'àcid acètic, un producte natural no tòxic, utilitzat en agricultura ecològica

S'ha començat a aplicar en carrers, places i parcs des de fa dues setmanes.

La passada Junta de Govern de data 3 de maig de 2016 va decidir deixar d'utilitzar el producte químic anomenant Glifosat de manera immediata a dins del nucli urbà de Bell-lloc d'Urgell. En la resta del terme municipal la seva utilització anirà desapareixent de forma gradual.

Ara s’ha decidit utilitzar el vinagre com a substitut del glifosat en la eliminació de les herbes no desitjades en places públiques i parcs. "L'àcid acètic concentrat és un producte natural, no tòxic, que s'utilitza com a herbicida orgànic en agricultura ecològica mentre sigui derivat de productes naturals i no químics".

Aquesta mesura s'emmarca dins de l'aposta de l’Ajuntament per la prohibició de l’ús del glifosat a dins del nucli urbà del municipi i per la substitució per altres productes o tècniques de control en aquells llocs d'elevada utilització ciutadana com són parcs, places i carrers. L'Ajuntament de Bell-lloc ha primat la salut pública davant de l'efectivitat d'aquest producte. Aquest canvi en la gestió de les males herbes comporta un augment de les hores dedicades ja que la tasca ha de ser més constant que amb la utilització de productes químics tòxics. A més,  "la UE, mitjançant la directiva marc per a un ús sostenible dels fitosanitaris (herbicides i plaguicides), insta a les diferents administracions al fet que vetllin perquè es minimitzi o es prohibeixi el seu ús en zones específiques". Entre aquestes zones, es troben els espais utilitzats pel públic en general, o per grups vulnerables, com els parcs, jardins públics, camps d'esports i àrees d'esbarjo, recintes escolars i camps de joc i els espais propers als centres d'assistència sanitària.

L'àcid acètic que ja s'està utilitzant en carrers, places i parcs del poble, té una concentració del 20% enfront del 5% del vinagre d’ús domèstic. L'àcid acètic al 20% és un producte ecològic i biodegradable que s'està utilitzant com a herbicida de contacte.

A més del seu ús com a herbicida de contacte, altres propietats del vinagre blanc d'alcohol pur (àcid acètic al 20%) són la neteja dels sistemes d'irrigació, descalcificant de les conduccions en degotejos, la desincrustació de les precipitacions calcàries en els goters a més de funcionar com a desinfectant de sòl i substrat, és acaricida i fungicida natural.

L'àcid acètic s'ha començat a aplicar en carrers, places i parcs des de fa dues setmanes "pel que si algú nota olor a vinagre que no es preocupi ja que es tracta del nou herbicida que estem utilitzant per a controlar les herbes no desitjades, un producte natural no tòxic".

L’Ajuntament ha reduït dràsticament l’ús d’herbicides químics i fins i tot ha deixat d’utilitzar-ne alguns com els que contenen glifosat. Tot i això encara es fan aplicacions en llocs concrets i acotats per controlar les herbes no desitjades amb altres herbicides específics per a cada tipus de situació, en aquests casos s’avisa als veïns de l’aplicació i del període de seguretat mitjançant cartells.